Wandeling

Zuidas

STC_Amsterdam_CB_ZA_web

Zuidas Symphony

Het uitgangspunt van deze geluidswandeling is, zoals vaker in het werk van Justin Bennett, het luisteren naar de wereld. Niet alleen omdat de beleving van de stedelijke soundscape een esthetische ervaring kan zijn, maar ook omdat het nauwgezet ‘luisteren’ naar de stad een radicaal andere manier van kijken oplevert.

Wat is het geluid van de Zuidas? Hoe anders wordt de soundscape wanneer de bouw vordert en je de omgeving dagelijks ziet veranderen? Hoe denken planologen eigenlijk over geluid? kan geluid een publieke ruimte creëren?

Deze vragen worden gesteld en toegelicht, terwijl de wandelaar luistert naar akoestische, historische, psychologische en politieke aspecten van publieke ruimtes.

Door Justin Bennett

Startpunt: WTC ingang Zuidplein
Strawinskylaan 59
1077 XW Amsterdam

Beluister een fragment:
[audio:http://www.soundtrackcity.nl/amsterdam/wp-content/uploads/Zuidas-Symphony-poll.mp3|titles=Zuidplein]

Available in the Soundtrackcity app

Cost download: €10,00

Download and availability

Sorry, this entry is only available in nl.

Route, lengte en bereikbaarheid

Plattegrond-Zuidas

Routekaart
Deze wandeling duurt circa 70 minuten. Op de kaart is precies te zien welke route de wandeling volgt. Je kunt de routekaart uitprinten voor onderweg of om je vooraf te oriënteren.

Tijdens het wandelen heb je de kaart in principe niet nodig, want in de audio zijn duidelijke wandelinstructies opgenomen. Mocht je toch de weg kwijt raken dan is de kaart een hulpmiddel om weer op het juiste spoor komen. De cijfers op de route geven aan waar elke audiotrack begint. Dus ben je de weg kwijt? Loop naar een cijfer op de kaart en start de desbetreffende track en je bent weer op de route.

Download plattegrond geluidswandeling Zuidas

De download heeft het formaat van een staande A4, en bevat behalve de kaart een tracklist en informatie over openbaar vervoer.

Openbaar vervoer
Neem de trein naar station Amsterdam Zuid. Of neem de metro lijn 50 of 51 naar Station Zuid. Of neem tram 5 die rijdt tussen Amsterdam Centraal Station en Amstelveen en stap uit op Station Zuid.

Credits en over de maker

Regisseur en componist: Justin Bennett, geluidskunstenaar

Met medewerking van o.a. Channa Boon (radiostem), Yolande Harris (stem)
Geïnterviewden: Floortje Doornik, Jan Willem Ris, Harry Wien, Lennart Bak, anonieme passanten, zwijgende nonnen.
Muziek gespeeld door: VU–Orkest o.l.v. Daan Admiraal, Blokfluitensemble, Ravelschool & veel anonieme straatmuzikanten en demonstranten.

Met dank aan: Meinke Horn, Virtueel Museum Zuidas, Vereniging Vrienden van het Beatrixpark, Projectbureau Zuidas, Milena Mizgiert, Jon Mikel Euba, Yael Davids, Bik van der Pol, 2012 Architecten.

Over de Maker

Justin Bennett
Justin Bennett (Nuneaton/England,1964) geldt als één van de belangrijkste geluidskunstenaars in Nederland. In zijn werk brengt hij de geluiden waarmee we dagelijks omringd worden in kaart. Bennett kwam eind jaren tachtig naar Nederland om sonologie te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en een vervolgstudie te doen aan de Jan van Eyk Academie in Maastricht. Sindsdien woont en werkt hij in Nederland (en de rest van de wereld). Als geluidskunstenaar beweegt Bennett zich veelal buiten het circuit van musea en galeries. Hij maakt interventies in de openbare ruimte, exposeert in kunstenaarsinitiatieven, presenteert zijn geluidssculpturen in de context van festivals en theaters en legde zijn werk vast in de vorm van platen, cd’s en video’s in kleine oplagen. Bennett verklaart zijn preoccupatie met geluid in de tekst ‘Let there be noise’ (2003) als volgt: “Ruis is het zand tussen je tenen, de kink in de kabel, de muziek, die je wakker houdt en de zee die je in slaap wiegt. Ruis is toeval, kans en geluk. Ruis is de vibratie van het leven zelf.”

www.this.is/justin
www.this.is/bmbcon
www.spore.soundscaper.com

Tekst en inspiratiebronnen voor wandeling Zuidas

– Reclame brochures,
Zuidas Amsterdam (www.zuidas.nl)

– Amsterdam Zuidas – European Space,
Salet en Mahoor (eds) 010 Uitgevers 2005

– Highrise – Common Ground.
Art and the Amsterdam Zuidas Area,
Jeroen Boomgaard (ed), Valiz 2008

– Creativiteit en de stad –
Hoe de creatieve economie de stad verandert,
Nai Uitgevers 2005

– Het plan Amsterdam-Zuid van Berlage,
Francis F. Fraenkel, Canaletto 1976

– City of Panic,
Paul Virilio, Berg 2005

– Constant’s New Babylon –
The Hyper-Architecture of Desire,
Mark Wigley, 010 Uitgevers 1998

– Rhythmanalysis. Space, Time and Everyday Life,
Henri Lefebvre, Continuum 2004

– Banken en wapens: de praktijk,
Jan Willem van Gelder et.al. Profundo, 2009

– EerlijkeBankwijzer,
Praktijkonderzoek Wapens Praktijkonderzoek Wapens

Mail een vriend

Nodig een vriend uit om deze wandeling met je te lopen, door onderstaand formulier in te vullen.

Soundtrackcity Amsterdam is een project van: Stichting Soundtrackcities
info@soundtrackcity.nl