09 augustus 2017

Terug naar boven

Op zoek naar geluid als immaterieel erfgoed in Zuidoost

SoundtrackcityIn deze historisch luisterwandeling van Soundtrackcity ga je mee op zoek naar geluid in Amsterdam Zuidoost als immaterieel erfgoed. Welke geluiden zijn te horen in Zuidoost die het behouden waard zijn? Welke geluiden zijn inmiddels verdwenen? Welke geluiden die nu klinken zullen we gaan missen als ze er in de toekomst niet meer zijn?

Je bezoekt een aantal locaties in de Bijlmer met een bijzondere akoestiek, zoals het monument voor de Bijlmerramp en de flat Kleiburg, een klassieke Bijlmerflat die dankzij een internationaal prijswinnende renovatie is gered van de sloop.

Na afloop kun je aansluiten bij Gespreksstof in OBA Bijlmerplein, een literair evenement met bekende en onbekende Amsterdammers die hun verhalen en emoties over de vliegramp delen door middel van woord en muziek.

Zie ook: Herdenken op Gevoel: 25 jaar Bijlmervliegramp

16 september 2017, 15.00-16.30 uur
Verzamelen om 14.45 uur onder aan de roltrap van metrohalte Kraaiennest. De wandeling eindigt bij OBA Bijlmerplein.

Aanmelden
Prijs: wandeling gratis, gespreksstof €5,00 (incl. hapje en drankje)
Houd rekening met beperkte capaciteit, vol = vol.
Aanmelden: per e-mail voor geluidswandeling en gespreksstof via bijlmerplein@oba.nl

03 augustus 2017

Terug naar boven

Soundtrackcity geselecteerd voor ontwikkeltraject van Gemeente Amsterdam

Soundtrackcity is een van de 18 maatschappelijke initiatiefnemers die door de Gemeente Amsterdam zijn geselecteerd voor een ontwikkeltraject binnen het thema Gezonde Stad van Amsterdammers, Maak je Stad! Amsterdammers, Maak je Stad! komt voort uit de verkiezing van Amsterdam tot meest innovatieve stad van Europa door de Europese Commissie.

We zijn trots, de concurrentie was stevig; in totaal hebben zich 475 initiatieven ingeschreven voor een ontwikkeltraject. Soundtrackcity schreef in met het project Crowdsourcing Mr. Visserplein. Aan het traject is ook financiële ondersteuning verbonden, waarmee we ons project naar een hoger plan kunnen tillen.

Ontwikkeltraject

Binnen Amsterdammers, Maak je Stad! wil Soundtrackcity verkennen hoe je de thematiek; geluid als fundamenteel aspekt binnen het ontwerpproces van de publieke ruimte, onder de aandacht brengt op beleidsniveau binnen de gemeente Amsterdam, ook al is daar vanuit de gemeente geen concrete opdracht toe. Hoe genereert Soudtrackcity de nodige interesse en partnerschappen zodat het onderwerp geluid in de stad meer aandacht krijgt van beleidsmakers en stadsontwikkelaars? Binnen het ontwikkeltraject wil Soundtrackcity haar communicatie naar een hoger plan tillen. Daarbij wordt ingezien dat ze niet alleen zelf het hele verhaal hoeft te vertellen. Er zijn ambassadeurs nodig.

20 juli 2017

Terug naar boven

Gratis zomervakantie buurtexpedities in Amsterdam

buurtexpedities moccaIn de zomervakantie organiseert Soundtrackcity weer een aantal buurtexpedities in samenwerking met Mocca. De buurtexpedities zijn geluidswandelingen voor ouders en kinderen, verspreid over Amsterdam. Net als in de afgelopen schoolvakanties zijn de expedities gratis. Alle wandelingen starten om 14:00 en worden begeleid door enthousiaste gidsen van Soundtrackcity.

Ontdek de verborgen verhalen van Amsterdam met geluidsspeler en koptelefoon. Luister naar bijzondere soundtracks, met verhalen van buurtbewoners, verrassende composities, omgevingsgeluiden en stadsverhalen.

Schrijf je snel in en geef aan met hoeveel ouders/kinderen je komt met het aanmeldingsformulier van Mocca. Je krijgt een bevestiging van je inschrijving van Soundtrackcity.

zondag 23 juli 14:00, 14.00 uur
Amsterdam Zuid Steenklank
Met Steenklank ga je door de P.L. Takbuurt in Amsterdam Zuid. Dit is een bijzondere buurt ontworpen door beroemde architecten uit de Amsterdamse School. Bewoonster Sara Luna is je gids door de buurt. Ze laat je haar favoriete plaatsen zien en bijzondere huizen met opvallende architectonische details. Ondertussen luister je naar verhalen van mensen uit de buurt van vroeger en nu.
Startpunt: P. L. Takstraat 2, 1073 KK Amsterdam
Meld je aan

woensdag 26 juli, 14.00 uur
Amsterdam Oost Einde van de Wereld
In de lobby van het prachtige Lloyd Hotel met zijn roemruchte geschiedenis start deze spannende geluidswandeling door het Oostelijk Havengebied. Hoe was het hier voordat al die huizen gebouwd werden twintig jaar geleden? Ontdek de geschiedenis en luister naar de verhalen over de oude pakhuizen, kranen, krakers en zeemansliedjes.
Startpunt: Oostelijke Handelskade 34, 1019 BN Amsterdam
Meld je aan

vrijdag 28 juli, 14.00 uur
Amsterdam West Van Zeehelden, Veem en Toekomstmuziek
Eva, een meisje van 13, gidst je door Werkgebouw het Veem aan de van Diemenstraat en door de aangrenzende Zeeheldenbuurt. Kunstenaars uit het Veem, oude en nieuwe bewoners van de Zeeheldenbuurt, schippers, architecten, winkeliers en kinderen vertellen over de veranderingen in dit markante stukje Amsterdam aan het IJ.
Startpunt: Werkgebouw Het Veem, Van Diemenstraat 410, 1013 CR Amsterdam
Meld je aan

zondag 30 juli, 14.00 uur
Amsterdam Oost Einde van de Wereld
In de lobby van het prachtige Lloyd Hotel met zijn roemruchte geschiedenis start deze spannende geluidswandeling door het Oostelijk Havengebied. Hoe was het hier voordat al die huizen gebouwd werden twintig jaar geleden. Ontdek de geschiedenis en luister naar de verhalen over de oude pakhuizen, kranen, krakers en matrozenliederen.
Startpunt: : Oostelijke Handelskade 34, 1019 BN Amsterdam
Meld je aan

zondag 20 augustus, 14.00 uur
Amsterdam Zuid Steenklank
Met Steenklank ga je door de P.L. Takbuurt in Amsterdam Zuid. Dit is een bijzondere buurt ontworpen door beroemde architecten uit de Amsterdamse School. Bewoonster Sara Luna is je gids door de buurt. Ze laat je haar favoriete plekken zien en bijzondere huizen met opvallende architectonische details. Ondertussen luister je naar verhalen van mensen uit de buurt van vroeger en nu.
Startpunt: P. L. Takstraat 2, 1073 KK Amsterdam
Meld je aan

03 juli 2017

Terug naar boven

World Listening Day Tuesday 18 July 2017

#WLD2016 Parool Soundtrackcity18 juli 2017: Save the date. Soundtrackcity organiseert een unieke luisterwandeling ter gelegenheid van World Listening Day.

Het thema van dit jaar is “Listening to the Ground”

“Sometimes we walk on the ground, sometimes on sidewalks or asphalt, or other surfaces. Can we find ground to walk on and can we listen for the sound or sounds of ground? Are we losing ground? Can we find new ground by listening for it?” — Pauline Oliveros (1932-2016)

De luisterwandeling is uitgezet in samenwerking met en wordt begeleid door Sharon Stewart.

Programma

We verzamelen om 18.45 uur op een nog nader bekend te maken startpunt in Amsterdam West. De wandeling eindigt om 20.00 uur in Leescafé Belcampo. Daar is ruimte gemaakt voor een nagesprek tot circa 21.00 uur. We zullen uitwisselen over wat onze luisterervaringen onderweg zijn geweest.

Reserveren

Reserveren is verplicht. Deelname is kosteloos. Je kunt je opgeven door een mail te sturen naar info@soundtrackcity.nl o.v.v WLD2017.

Let op: Het maximum aantal deelnemers heeft zich inmiddels ingeschreven. Als je nu nog wilt reserveren komt je naam op de wachtlijst. Wanneer er een plaats vrijkomt krijg je zo snel mogelijk bericht.

Na aanmelding ontvang je meer informatie over het startpunt en programma.

Over Sharon Stewart

Sharon Stewart studied piano at the Utrecht School of the Arts, Faculty of Music, and later completed a Masters in Music Pedagogy at the Royal Conservatoire, the Hague. She has a private piano practice in Arnhem, creates (electroacoustic) sound works and installations, collaborates with various dancers, and serves as Associate Editor of the Journal of Sonic Studies. Sharon became certified in Deep Listening with Pauline Oliveros, IONE and Heloise Gold in 2011 and is currently one of the core teachers for the online Deep Listening certificate program for the Center for Deep Listening, RPI.

12 juni 2017

Terug naar boven

Beleef de Amsterdamse School als totaalervaring

Geluidswandeling door De Pijp, woningbezoek en lezing in OBA Cinétol

De Amsterdamse School heeft prachtige architectuur en vormgeving opgeleverd. Maar schoonheid was niet de eerste of enige ambitie van deze architectuurstroming. De opzet was betaalbare woningen van goede kwaliteit te maken voor de ‘lagere klasse’. De architectuur van de Amsterdamse School is exponent van een nieuwe idealistische manier van leven en werken in de vroege jaren ’20 van de vorige eeuw. Een totaalconcept dat nu nog in volle omvang is te bewonderen in de P. L. Takbuurt.

Soundtrackcity neemt je mee door deze buurt langs sporen uit deze idealistische tijd. Via de koptelefoon vertellen buurtbewoners, jong en oud, over wat deze bijzondere buurt nú voor hen betekent.
Onderweg luister je naar geluidswandeling Steenklank van theatermaker Anne Rooschüz en componist Robert van Heumen. Een bijzondere ervaring; de architectuur is gebruikt als partituur. Bouwkundige details worden omgezet in elektronische muziek.
In de rondleiding is ook een bezoek opgenomen van een woning die ontworpen is door de geniale architect Michel de Klerk.

Het programma wordt afgesloten in OBA Cinétol met een lezing over het Plan Zuid van Berlage en de woningbouw van de Amsterdamse School door bouwkundige MaartenJan Hoekstra.

Vrijdag 23 juni 14:00
OBA Cinétol, Tolstraat 160, Amsterdam
Reserveren: 020 6623184 / cinetol@oba.nl
Duur: 2,5 uur; €12,50; met OBA-pas €7,50 incl. koffie/thee
Vol=vol Reserveren vereist i.v.m. beperkt aantal deelnemers

Een samenwerking van Cultuur Cluster Asscher, OBA en Soundtrackcity

Speciale actie; laat je vergezellen door iemand jonger dan 12 jaar en jullie wandelen allebei gratis mee.

Soundtrackcity Amsterdam is een project van: Stichting Soundtrackcities
info@soundtrackcity.nl