Over

Soundtrackcity is een kunstenaarsinitiatief van Renate Zentschnig en Michiel Huijsman dat zich inzet om de geluidswandeling als kunstvorm te ontwikkelen.

Renate Zentschnig is opgeleid als theaterwetenschapper aan de UvA en sinds 1992 aktief als theatermaker. Ze heeft haar Master behaald bij Dasarts in 2004 en werkt sindsdien als filmmaker/beeldend kunstenaar/geluidskunstenaar. Haar producties waren steeds weer een nieuwe poging om het klassieke theater open te breken en het publiek te bewegen nieuwe verbindingen aan te gaan met de wereld buiten het theater. Haar projecten speelen met de grens tussen kunst en werkelijkheid en vonden meestal plaats op locatie. De spelers waren over het algemeen geen acteurs maar ‘echte mensen’ die vertelden over hun eigen leven.
Sinds 2002 heeft ze een aantal soundwalks gemaakt in samenwerking met geluidskunstenaars als Justin Bennett en Evelien van den Broek. Ze ontdekte dat de soundwalk een relatief onontgonnen mediavorm is die nog veel ruimte biedt voor nieuwe experimenten. Ze wilde graag een structuur opzetten waarbinnen vakgenoten én collega’s uit andere disciplines gezamelijk werken aan soundwalks en daarvoor nieuwe vormen vinden. Het leek haar ook essentieel om tegelijkertijd voorwaarden te scheppen om de resultaten op een goede manier naar het publiek te brengen. Uit deze persoonlijke wens is Soundtrackcity ontstaan.

Toelichting op artistiek-inhoudelijke uitgangspunten van Renate Zentschnig.

Soundtrackcity

Michiel Huijsman is beeldend kunstenaar en onafhankelijk curator. Als curator heeft Michiel in het verleden verschillende lichtkunstprojecten in de openbare ruimte geïnitieerd: Michiel was een van de oprichters van Wally openbaar kunstlicht, een legendarisch kunstenaarsinitiatief dat van 1996 tot 2002 iedere nacht een lichtbeeld van 7×14 projecteerde tegen een blinde gevel aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. Andere kunstprojecten waren InnerCityWally in de Amsterdamse binnenstad, Oehoe in het Vondelpark in opdracht van Stadsdeel Zuid en Greenlight op het Damrak in opdracht van Gemeente Amsterdam, projectbureau Noord/Zuidlijn.
Michiel is auteur van Lichtkunstwerken als The White Tube in opdracht van Gemeente Zaandam, BuitenVerlicht tijdens de nacht van de Utrechtse buitenplaats in Zeist, Bunnik en De Bildt en Gloei! op Pakhuis Wilhelmina aan de Piet Heinkade. Gloei maakt energie zichtbaar, op fitnessapparaten geleverde inspanning wordt omgezet in electra voor een enorm lichtkunstwerk aan de skyline van Amsterdam.

Soundtrackcity Amsterdam is een project van: Stichting Soundtrackcities
info@soundtrackcity.nl