Over

Soundtrackcity is een kunstenaarsinitiatief van Renate Zentschnig en Michiel Huijsman dat zich inzet om de geluidswandeling als kunstvorm te ontwikkelen.

Theatervernieuwer

Renate Zentschnig is opgeleid als theaterwetenschapper aan de UvA en sinds 1992 aktief als theatermaker. Ze heeft haar Master behaald bij Dasarts in 2004 en werkt sindsdien als curator/filmmaker/theatermaker. Sinds 2009 is Renate artistiek leider van Soundtrackcity.

In de periode 1992 – 2002 was Renate actief als theatervernieuwer. Haar producties waren steeds weer een nieuwe aanzet om het klassieke theater open te breken en het publiek te bewegen nieuwe verbindingen aan te gaan met de wereld buiten het theater. Haar projecten speelden met de grens tussen kunst en werkelijkheid en vonden hoofdzakelijk plaats op locatie. De spelers waren over het algemeen geen acteurs maar ‘echte mensen’ die vertelden over hun eigen leven.

Ruimte voor vernieuwing

In 200 ontdekte ze de geluidswandeling, soundwalk in het Engels, als een relatief onontgonnen mediavorm die nog veel ruimte biedt voor nieuwe experimenten. Sindsdien heeft ze zelf een aantal hooggewaardeerde geluidswandelingen gemaakt in samenwerking met geluidskunstenaars als Justin Bennett en Evelien van den Broek.

Structuur voor Multidisciplinaire Samenwerking

Behalve als maker is ze sinds 2009 actief als curator. Met Soundtrackcity heeft ze een structuur opgezet waarbinnen vakgenoten én collega’s uit andere disciplines samen kunnen werken en waarbinnen ruimte en tijd is voor het ontwikkelen van nieuwe kunstvormen. Met Soundtrackcity heeft ze tegelijkertijd voorwaarden geschapen om de resultaten op een goede manier naar buiten te brengen.

Toelichting op artistiek-inhoudelijke uitgangspunten van Renate Zentschnig.

Soundtrackcity

Michiel Huijsman is beeldend kunstenaar en onafhankelijk curator. Michiel vormt samen met Renate het directieteam van Soundtrackcity. Sinds 2009 is Michiel verantwoordelijk voor de algemene bedrijfsvoering van Soundtrackcity.

Kunstprojecten in de openbare ruimte

Als curator heeft Michiel in het verleden verschillende spraakmakende kunstprojecten in de openbare ruimte geïnitieerd: Michiel was een van de oprichters van Wally openbaar kunstlicht, een legendarisch kunstenaarsinitiatief dat van 1996 tot 2002 iedere nacht een lichtbeeld van 7×14 meter projecteerde tegen een blinde gevel aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. Andere kunstprojecten waren InnerCityWally in de Amsterdamse binnenstad, Oehoe in het Vondelpark in opdracht van Stadsdeel Zuid en Greenlight op het Damrak in opdracht van Gemeente Amsterdam, projectbureau Noord/Zuidlijn.

Lichtkunst

Michiel is auteur van Lichtkunstwerken als The White Tube in opdracht van Gemeente Zaandam, BuitenVerlicht tijdens de nacht van de Utrechtse buitenplaats in Zeist, Bunnik en De Bilt en Gloei! op Pakhuis Wilhelmina aan de Piet Heinkade. Gloei maakt energie zichtbaar, op fitnessapparaten geleverde inspanning wordt omgezet in electra voor een lichtkunstwerk aan de skyline van Amsterdam.

Soundtrackcity Amsterdam is een project van: Stichting Soundtrackcities
info@soundtrackcity.nl