Wandeling

Amsterdam-Noord: Vogelbuurt en IJplein

STC_Amsterdam_CB_AN_web

De meiden van de Meeuw

Elke woensdagmiddag is er meidenclub bij buurtcentrum De Meeuw. Nienke Rooijakkers bombardeerde de meiden tot mini-verslaggevers van hun eigen leven. Dromen, bespiegelingen en praktische levenslessen volgen elkaar op terwijl je de buurt wordt rondgeleid. Het geluid van Evelien van den Broek zoomt in op heden en verleden van de buurt. Een docu-soundscape over een arbeiderswijk met geschiedenis – waar het leven niet altijd van een leien dakje gaat, maar waar de veerkracht enorm is.

Door Nienke Rooijakkers en Evelien van den Broek

Startpunt: Al Ponte – Caffè Italiano
Meeuwenlaan 2 (IJplein)
1021 HR Amsterdam

verkrijgbaar in de Soundtrackcity app

Korte impressie van de geluidswandeling 'De Meiden van de Meeuw'.

Route, lengte en bereikbaarheid

Plattegrond-Amsterdam-Noord

Routekaart
Deze wandeling duurt circa 60 minuten. Op de kaart is precies te zien welke route de wandeling volgt. Je kunt de routekaart uitprinten voor onderweg of om je vooraf te oriënteren.

Tijdens het wandelen heb je de kaart in principe niet nodig, want in de audio zijn duidelijke wandelinstructies opgenomen. Mocht je toch de weg kwijt raken dan is de kaart een hulpmiddel om weer op het juiste spoor komen. De cijfers op de route geven aan waar elke audiotrack begint. Dus ben je de weg kwijt? Loop naar een cijfer op de kaart en start de desbetreffende track en je bent weer op de route.

Download routekaart geluidswandeling Amsterdam-Noord

De download heeft het formaat van een staande A4, en bevat behalve de kaart een tracklist en informatie over openbaar vervoer.

Openbaar vervoer
Neem vanaf de achterzijde van het Centraal Station de veerpont naar het IJplein, daar is het startpunt voor deze wandeling.

Download

Download deze geluidswandeling in de Soundtrackcity app.

Of koop in de winkel

Deze geluidswandeling heeft acht tracks:
Track 1. wie ben je
Track 2. waar woon je
Track 3. heimwee
Track 4. meiden van de meeuw
Track 5. dirk
Track 6. familie
Track 7. moskee
Track 8. toekomst & dromen

Credits en over de makers

Regisseur: Nienke Rooijakkers
Componist: Evelien van den Broek

Met dank aan: Yvonne Cuppens, Silvia Salani, Anja Snabel, Lydia Wilhelm, Joost Nolting, Paul Scheerder, Petra Kuijten, Nina Westzaan, Rosa van Aalst, Sterre Meijerink, Tolhuistuin en buurtcentrum De Meeuw.
En natuurlijk vooral aan: Naomi, Sherida, Lakisha, Hawa, Hasna, Melanie, Romy, Abigail, Alisa, Richie, Tiara, Lionesha, Chadéna en de leidsters van de meidenclub Rowan en Sanne.

Over de Makers

Nienke Rooijakkers
Nienke Rooijakkers (Harderwijk, 1968) is opgeleid als theaterregisseur. Zij volgde de regie-opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en later DasArts, de masteropleiding theater van de AHK. Zij regisseerde onder meer: Feesten van Angst en Pijn, van Paul van Ostaijen, Naar de vuurtoren van Virginia Woolf, Geel behang van Charlotte Perkins Gilman en Taal zonder mij van Kristien Hemmerechts.

De afgelopen jaren heeft zij zich steeds meer toegelegd op regiewerkzaamheden buiten het theatervak en werkt ze in opdracht en als autonoom kunstenaar.

Rooijakkers heeft zich toegelegd op het werken met geluid en verzamelen van verhalen. Bij het Walter Maas Huis doorliep ze meerdere trajecten waaronder ‘het Radiolab’ en ‘Radio op nieuwe grond’. Voor kunstenmanifestatie DeininG maakte ze in samenwerking met geluidskunstenaar Huig van der Plas Audiotour over de Achtersluispolder en interviewde ze ondernemers van het industriegebied voor een GPS-tour. Haar docu-soundscape Lied voor de woeste grond (opnieuw in samenwerking met Huig van der Plas) werd uitgezonden bij VPRO’s De Avonden en bij ‘De beste radio van Nederland’ van de RVU en was genomineerd voor de RVU Radioprijs.

Evelien van den Broek
Evelien van den Broek (Alkmaar, 1975) is componiste en zangeres en studeerde Film- & Televisiewetenschap aan de UvA en Muziektechnologie aan de HKU. Ze is cum laude afgestudeerd als Bachelor of Music en Master of Arts met als specialisatie compositie, elektronische muziek en performance. Ze werkt regelmatig samen met dans-, film- en theatermakers. Momenteel richt ze zich op het maken van stukken voor stem en live elektronica, onder andere in het duo bang.grab.stutter. In 2004 schreef zij de muziek voor de korte documentaire .nijnoK, die een Gouden Kalf en diverse internationale prijzen won. Evelien voerde de afgelopen jaren zowel solo als in kleine ensembles nieuwe composities uit, met een verscheidenheid aan stemtechnieken. Ze was jarenlang zangeres en songwriter van de elektronische popband Mos.

Een fascinatie voor een buitengewoon instrument of een bijzondere klank is vaak het uitgangspunt voor haar composities. Ze gebruikte onder andere haar eigen stem, omgevingsgeluiden, wijnglazen, speeldozen en disklavieren, veelal in combinatie met haar onmisbare laptop.

www.evelienvandenbroek.com

Actueel en tips

Actueel
Ook verkrijgbaar tijdens Sail Amsterdam. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt!

Tips
Hieronder een aantal tips voor leuke aktiviteiten of typische plaatsen op de route of in de buurt:

– Boodschappen doen bij de Dirk van den Broek. Een van de grootste, spil van de buurt. www.dirkvandenbroek.nl

– Een broodje haring bij de Viskar op de hoek Motorwal/Meeuwenlaan (altijd vers).

– Een bezoek aan de Weggeefwinkel Level2Give aan het Spreeuwenpark. Om te halen of te brengen. www.level2give.nl

– Goedkoop uit eten in buurtcentrum De Meeuw. Behalve goedkoop is het lekker en gezellig. www.restovanharte.nl

En niet te vergeten Silvia Salani van Al Ponte met geweldige koffie, thee, heerlijke broodjes en cake. www.alponte.nl

Mail een vriend

Nodig een vriend uit om deze wandeling met je te lopen, door onderstaand formulier in te vullen.

Soundtrackcity Amsterdam is een project van: Stichting Soundtrackcities
info@soundtrackcity.nl