Wandeling

IJburg

STC_Amsterdam_CB_IJ_web

‘Nieuwe’ geschiedenissen

Geschiedenis kan geschreven worden waar je bij staat, maar dan moet zij wel als zodanig herkend, vastgelegd en ontwikkeld worden. Een proces waarbij alle bewoners betrokken zouden moeten zijn. Uiteindelijk zijn zij het die IJburg maken, niet de huizen, stenen of straten.

Deze geluidswandeling vertelt in vogelvlucht het verhaal van de eerste bewoners van IJburg. Hoe zij dit nieuwe stukje land verkennen, vormgeven en eigen maken. En hoe hiermee geschiedenis geschreven is.

Door Het Blauwe Huis /
Jeanne van Heeswijk en Anne Wellmer

Startpunt: Het Blauwe Huis
Willy Mullenskade 13
1087 KH Amsterdam

Verkrijgbaar in de Soundtrackcity app
Prijs download: €10,00

Korte impressie van de geluidswandeling ‘Nieuwe’ geschiedenissen.

Route, lengte en bereikbaarheid

Plattegrond-IJburg

Routekaart
Deze wandeling duurt circa 65 minuten en wordt in een stevig tempo gelopen. Op de kaart is precies te zien welke route de wandeling volgt. Het is aan te raden de routekaart uit te printen om je onderweg te oriënteren.

In de audio zijn geen duidelijke wandelinstructies opgenomen, daarom kun je de kaart tijdens het wandelen goed gebruiken. De cijfers op de route geven aan waar welke audiotrack begint. Dus ben je even de weg kwijt? Stop de audio, loop naar het gewenste cijfer op de kaart en start de desbetreffende track. Je bent weer op de route.

Download routekaart geluidswandeling IJburg

De download heeft het formaat van een staande A4, en bevat behalve de kaart een tracklist en informatie over openbaar vervoer.

Openbaar vervoer
Neem vanaf het Centraal Station tram 26 naar IJburg. Stap uit op halte Ruisrietstraat.

Download

Download deze geluidswandeling in de webwinkel van Soundtrackcity of gebruik de Soundtrackcity-app, verkrijgbaar in de appstore voor de iPhone.

Geluidsspeler huren
Als je geen geluidsspeler hebt kun je bij Soundtrackcity een voorgeladen speler plus koptelefoon huren voor €10,00. Let op, bij Espressofabriek zijn miv juli 2012 geen spelers meer te huur.

Deze geluidswandeling heeft elf tracks:
Track 0. Inleiding
Track 1. Duif – want ik denk je
Track 2. Voor het eerst
Track 3. Oeverzwaluwen – heel veel zand
Track 4. Spreeuwen en Kwikstaarten – heel sociaal
Track 5. Zwarte Kraai – vrijheid
Track 6. IJsvogel – stil observeren
Track 7. Merel – ik rust even uit
Track 8. Zwarte Roodstaart – constant in beweging
Track 9. Ergens anders vandaan
Track 10. Daar

Credits en over de makers

Regisseur: Het Blauwe Huis / Jeanne van Heeswijk
Componist: Anne Wellmer

Tekst: Merel Willemsen

Met dank aan: Lammert van der Veen, Daniel Schorno, Jurriaan van Otterloo, Marlon van der Ploeg, Medy Oberendorff, Irene den Hartoog, Mila van der Graaf, Annet van Otterloo, Seamus Cater, Bilal Achlama, Inge Kuik, Jan Pluimmakers, Judith Molle-le Noble, Hugo Bausch, Marthe van Eerdt, Mohammed, Amin Achlama, Yassine Achlama en Espresso fabriek.

Over de Makers

Jeanne van Heeswijk
Jeanne van Heeswijk (Schijndel, 1965) studeerde beeldende kunst aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht (1988-1990) en aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg (1983-1988)

Haar projecten kenmerken zich door sociale betrokkenheid. Haar doel is het stimuleren en ontwikkelen van culturele projecten en het scheppen van nieuwe publieke (ontmoetings-)ruimtes of het daartoe vervormen van bestaande ruimten. Vaak werkt ze daarbij intensief samen met kunstenaars, vormgevers, architecten, software ontwikkelaars, overheden en buurtbewoners.
Haar projecten in de openbare ruimte zijn ondermeer: Valley Vibes, Londen (1998-2003); Face Your World, Columbus Ohio (2002); De Strip (2002-2004),Westwijk Vlaardingen. Voor haar werk ontving ze de Hendrik Chabotprijs 2002 en de Mama Cash Kunstprijs 2000.

In de zomer van 2005 richte ze Het Blauwe Huis op IJburg op in samenwerking met Dennis Kaspori en Hervé Paraponaris. Het Blauwe Huis is een plek voor het ongeplande, voor het nog te wensen. Een kunstproject waar vier jaar lang kunstenaars, schrijvers, architecten en onderzoekers werden uitgenodigd om medebewoners van IJburg te worden. Er zijn meer dan 35 nationale en internationale gasten betrokken bij Het Blauwe Huis, die afwisselend in het huis woonden en vanuit hun eigen discipline onderzoek deden naar de ontwikkelingen van IJburg en een gemeenschap in wording.

www.jeanneworks.net

Anne Wellmer
Anne Wellmer (Konstanz/Duitsland,1966), componiste, performer en mediakunstenares, is woonachtig en werkzaam in Den Haag. Wellmer gebruikt field recordings, live sound en elektronische klanken in haar werk, dat een breed gebied bestrijkt en gaat van tape music, improvisatie tot installatie en performance. Feedback, elektromagnetische storingen en amper hoorbare akoestische fenomenen zijn essentiële aspecten van haar werk.

Ze treed op als improvisatie-musicus, als componist en als zanger, gebruikmakend van verschillende elektronische instrumenten zoals de VCS3 EMS Synthi, de ARP 2600, the STEIM crackle box en laptops.
In 2007 kreeg ze een eervolle vermelding voor digitale muziek op de Prix Ars Electronica te Linz.

www.nonlinear.demon.nl

Actueel en tips

Let op, met ingang van 15 juli 2012 zijn bij Espressofabriek geen spelers meer te huur. Voorgeladen spelers zijn direct bij Soundtrackcity te verkrijgen.

Anne geeft drie tips voor onderweg:

Ga aan het eind van track 1. bij de brug staan, kijk om je heen en laat de omgeving op je in werken.

Ga aan het eind van track 5. aan het eind van de straat in het gras staan en kijk uit over het water naar het zuiden, richting het Diemerpark. Als je het mooi vindt kun je de soundtrack hier even pauzeren.

Loop tijdens track 7. schuin door het park in plaats van er langs.

Mail een vriend

Nodig een vriend uit om deze wandeling met je te lopen, door onderstaand formulier in te vullen.

Soundtrackcity Amsterdam is een project van: Stichting Soundtrackcities
info@soundtrackcity.nl
LadenBezig met bijwerken...