Wandeling

Over het IJ

Ticket to Istanbul

In Amsterdam nemen duizenden mensen dagelijks het pontje over het IJ. Tegelijkertijd gaan stedelingen in Istanbul aan boord van één van de vele veerboten over de Bosporus om van het Aziatische naar het Europese deel van de stad te komen. Tijdens de geluidswandeling ga je mee het water op, op zoek naar overeenkomsten en verschillen tussen deze twee wereldsteden.

Voor veel passagiers is het IJ of de Bosporus geen waterscheiding maar juist een verbindend element tussen geografisch gescheiden delen van hun leven. Werk en thuis; studie en uitgaan; kinderen naar school of inkopen doen. De oversteek is voor hen een moment van rust in hun dagelijkse stedelijke routine. Even de gelegenheid om over het water te staren of weg te dromen naar verre kusten.

Vaar met hen mee en laat je meevoeren door de bijzondere soundtrack. Terwijl je luistert verandert het IJ gaandeweg in de Bosporus. Als je aan land stapt waan je je Istanbul. De wandeling eindigt op het Beursplein in Amsterdam-Centrum.

Door Justin Bennett en Renate Zentschnig

Startpunt: Atatürk monument
Atatürk
1033 DA Amsterdam

Beluister een fragment:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Lees de recensie
Download de Nederlandse flyer
Download de Engelse flyer

Verkrijgbaar in Nederlands, Engels en Turks in de Soundtrackcity app

Route, lengte en bereikbaarheid

Hoe kom je bij het beginpunt van de wandeling?
Ga naar de busterminal achter het Centraal Station. Neem bus 35 (richting Molenwijk). Stap na ca. 15 minuten uit bij bushalte Atatürk. Dit is het beginpunt van de wandeling.

Je kunt ook de pont nemen naar de NDSM-werf. Daar aangekomen loop je de Ms. van Riemsdijkweg af tot de Klaprozenweg. Ga naar rechts en steek het eerste zebrapad over. De zijstraat voor je heet Atatürk. Het beginpunt is tegenover het monument links in de straat.

Download hier de routekaart van deze geluidswandeling

Je kunt ook lopend naar het beginpunt:

Aanlooproute 1
Neem de pont achter het Centraal Station Amsterdam naar de Buiksloterweg. Ga voor Café de Pont linksaf en houd het IJ aan je linkerhand. Je loopt langs het splinternieuwe filmmuseum Eye, opening in mei 2012, ontworpen in de jaren van voorspoed door architectenbureau Delugan Meissl.

Wandel over de IJpromenade en houd de prijzige appartementen aan je rechterhand. Let erop dat je niet in het doodlopende deel van de Pier terecht komt, ga vóór het nieuwe Shell gebouw (gebouwd met donkere stenen) even omhoog en loop de Bundlaan in. Houd het Shellgebouw aan je linkerhand, ook als de Bundlaan overgaat in de Grasweg. Bij de kruising linksaf (Grasweg) en houdt de goed gecamoufleerde woonboten die aan het Tolhuiskanaal liggen rechts. Loop door tot aan het Distelwegveer (vaart niet op zondag) en sla de hoek om naar rechts: Distelweg.
Neem de eerste weg links: Ridderspoorweg en loop door tot aan de Klaprozenweg.
Ga linksaf de Klaprozenweg in, loop de brug over en neem na de brug de eerste straat rechts: Atatürk. De geluidswandeling begint bij het monument aan de linkerzijde van de straat.

Duur aanlooproute 45 – 60 minuten

Aanlooproute 2
Neem de pont achter het Centraal Station Amsterdam naar de Buiksloterweg. Loop de Buiksloterweg af, houd het water eerst aan de rechterhand en vervolg de weg over de Ranonkelkade, het vervolg van de Buiksloterweg. Nu heb je het water aan je linkerhand (Buiksloterkanaal). Loop door tot je rechts de Dovenetelstraat ziet, loop die uit tot aan de Distelweg. Ga daar linksaf en loop door tot je weer op de Ranonkelkade stuit. Ga hier rechts en aan het einde met de knik mee naar rechts: Distelkade. Neem aan het einde van de kade het voetpad rechtdoor tot aan het Mosplein, ga daar linksaf (aan je linkerhand staat het NH hotel). Neem de Papaverweg schuin naar links.
Ga de tweede straat rechtsaf: Ribesstraat, dan de eerste straat rechts: Heggerankweg. Loop door tot het einde, volg de knik naar links. Neem de eerste straat rechts: Klimopweg. Aan het einde van het rechte deel van deze straat de weg oversteken en rechtdoor lopen: Slijperweg.
Linksaf de Draaierweg in, daarna rechtsaf de Klapozenweg in. Loop door tot over de brug, neem na de brug de eerste straat rechts: Atatürk. De geluidswandeling begint bij het monument aan de linkerzijde van de straat.

Duur aanlooproute 45 – 60 minuten

Credits

Research en regie: Justin Bennett en Renate Zentschnig
Tekst: Renate Zentschnig
Compositie: Justin Bennett
Verteller en gids: Oya Capelle

Deze wandeling is deel van een tweeluik. De andere wandeling, ‘Ticket to Amsterdam’, is in Istanbul.

De wandelingen zijn gemaakt in opdracht van Soundtrackcity (Amsterdam) in samenwerking met CUMA (Istanbul).

Met dank aan: Huub Krom, Ulaş Akın, Mehmet Atılgan, Aslı Çavuşoğlu, Banu Çetin, Eylem Ertürk, Meltem Halaceli.

Deze wandeling is mede tot stand gekomen door financiële ondersteuning van:

Stichting Kunst in de Openbare Ruimte
Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland
Amsterdams Fonds voor de Kunst
Stadsdeel Amsterdam-Noord

Ticket to Instanbul op Holland Festival

Het eerste Holland Festival onder leiding van Ruth Mackenzie legt een focus op Turkije en opent op 30 mei in Carré met het concert ‘Bogazi Geçen Sarkilar (Songs across the Bosporus)’ door het folk-ensemble Kardes Türküler.
Hoe zou het zijn als Amsterdam voor even verandert in Istanbul? Om dat te kunnen ervaren is de theatrale geluidswandeling Ticket to Instanbul geprogrammeerd tijdens het Holland Festival.

Neem de pont over het IJ en kom aan op de oever van de Bosporus. Parallellen tussen Amsterdam en Istanbul komen tot leven in deze veelgeroemde geluidswandeling die cultuur, literatuur, muziek en theater bundelt om je een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

Ticket to Instanbul kan worden geboekt als individuele wandeling via de Soundtrackcity app of als groepswandeling met gids op woensdag 3, 10 en 17 juni. Start om 15:30 uur. Duur evenement 110 minuten. prijs 10 euro.

Verkrijgbaar in Nederlands, Engels en Turks.

Koop kaarten voor 3 juni

Koop kaarten voor 10 juni

Koop kaarten voor 17 juni

Mail een vriend

Nodig een vriend uit om deze wandeling met je te lopen, door onderstaand formulier in te vullen.

Soundtrackcity Amsterdam is een project van: Stichting Soundtrackcities
info@soundtrackcity.nl