Wandeling

Staatsliedenbuurt

STC_Amsterdam_CB_SB_web

The Zone

De uit Kroatië afkomstige kunstenaar Duro Toomato woont en werkt al meer dan twaalf jaar in de Staatsliedenbuurt. Hij heeft voor deze geluidswandeling 40 mensen die wonen en/of werken in deze buurt geïnterviewd over hun ervaringen en herinneringen van twintig jaar geleden en over hun toekomstverwachtingen voor 2021. Je volgt een route met als leidraad het strijdbare verleden van de buurt. Onderweg krijg je steeds meer het gevoel dat de hele buurt leeft in een andere tijd, ruimte en werkelijkheid, gevangen onder een reusachtige glazen koepel. Enter the Zone.

N.B. Inmiddels (2016) is de buurt zo veranderd dat deze geluidswandeling op een aantal punten fysiek niet meer klopt. We hebben daarom besloten de wandeling te archiveren en als gratis download beschikbaar te maken.
Deze geluidswandeling is Engels gesproken.

Door Duro Toomato en Guy Amitai

Startpunt: Bibliotheek Staatsliedenbuurt
Van Hallstraat 615
1051 HE Amsterdam

Prijs download: €0,00

Get the feeling of The Zone.

Route, lengte en bereikbaarheid

Plattegrond-Staatsliedenbuurt

Routekaart
Deze wandeling duurt exact 57 minuten en dient in een traag wandeltempo te worden gelopen. Op de kaart is te zien welke route de wandeling volgt. Je kunt de routekaart uitprinten voor onderweg of om je vooraf te oriënteren.

Tijdens het wandelen heb je de kaart in principe niet nodig, want in de audio zijn duidelijke wandelinstructies opgenomen. Mocht je toch de weg kwijt raken dan is de kaart een hulpmiddel om weer op het juiste spoor komen. De cijfers op de route geven aan waar elke audiotrack begint. Dus ben je de weg kwijt? Loop naar een cijfer op de kaart en start de desbetreffende track en je bent weer op de route.

Download routekaart geluidswandeling Staatsliedenbuurt

De download heeft het formaat van een staande A4, en bevat behalve de kaart een tracklist en informatie over openbaar vervoer.

Openbaar vervoer
Neem bus 21 van het Centraal Station en stap uit op halte Kostverlorenstraat. Of neem tram 3 tussen station Muiderpoort en de Zoutkeetsgracht en stap uit op halte Frederik Hendrikplantsoen. Of neem bus 60 vanaf station Sloterdijk en stap uit op halte Van Hallstraat.

iPods te huur bij Bibliotheek Staatsliedenbuurt

Geluidsspeler huren
Bij Bibliotheek Staatsliedenbuurt kun je voorgeladen spelers plus koptelefoons huren voor €10,00 p.p. Neem wel een legitimatie plus 50 euro borg mee. Pas na overleggen van je legitimatie krijg je een speler uitgeleend. De 50 euro krijg je na afloop terug als je de apparatuur weer inlevert.

Let op de openingstijden van Bibliotheek Staatsliedenbuurt.

maandag 14.00 – 20.00
dinsdag 14.00 – 17.30
woensdag 10.00 – 17.30
donderdag gesloten
vrijdag 10.00 – 17.30
zaterdag 11.00 – 16.00
zondag gesloten

Anderhalf uur voor sluitingstijd is de laatste gelegenheid om een geluidsspeler te lenen.

Als je met je eigen muziekspeler wilt wandelen kun je deze wandeling downloaden in onze winkel. of gebruik de Soundtrackcity-app, verkrijgbaar in de appstore voor de iPhone.

Deze geluidswandeling heeft tien tracks:
Track 1. Welcome to the tour of the Zone
Track 2. A bit windy today
Track 3. We tell stories here
Track 4. Earlier there was a cheap bar
Track 5. Sound of water & footsteps
Track 6. Here we are. Home at last.
Track 7. What’s going on
Track 8. Let’s get to Piet… slowly one, two, one, two
Track 9. I wanna show you something
Track 10. Ah, the rain stops

Credits en over de makers

Regisseur: Duro Toomato, beeldend kunstenaar
Componist: Guy Amitai

Sound design: Niels den Otter
Research/stem/gids: Kinga Laszlo
Muziek: Kingalita and Turo Rudi Gypsy Band
Opname muziek en mixing: Guy Amitai
Soundtrack assistent: Jonathan Brown

Taal: Engels

Met medewerking van: Kingalita and Turo Rudi Gypsy Band
Vocals: Kingalita (Hungary)
Vocals/oud: Mehmet Polat (Turkey)
Vocals/accordeon: Leopold Mitrovic (Serbia),
Contrabas: Focko
Viool: Faiz Guseinov (Azerbeijan)
Percussie: Levent Guzel (Turkey)
Foto stand-in: Zbigniew Maciak

Met dank aan: alle levende en dode inwoners van de Zone, de broers Stroegatski

Over de Makers

Duro Toomato
Duro Toomato (Bjelovar, 1960) is geboren in het Oost-Europa van voor de Joegoslavië-oorlog. Via Praag, West-Berlijn, Parijs en Londen is hij in 1989 in Amsterdam terecht gekomen, waar hij nu nog steeds woont en werkt. In 2002 studeerde hij af bij DasArts, de multidisciplinaire masteropleiding theater van de AHK. Zes jaar later, in 2008, richtte hij zijn mobiele adviesbureau Slomobat op, waarbij hij het ja-of-nee-principe als uitgangspunt gebruikt. Het startkapitaal daarvoor werd verstrekt door het Fonds BKVB.

De afgelopen negen jaar heeft Duro Toomato, oorspronkelijk performance maker en performer, zich tussen verschillende disciplines bewogen. Performances, installaties, (audio)boeken, scripts/concepten en songteksten, korte (animatie)films, die op verscheidene festivals en podia in binnen- en buitenland vertoond zijn.

In 2009 zette hij download artstore Fakendgo op. In datzelfde jaar was hij mede-oprichter van Artists with Attitude (AWA), een galerie/atelier in Amsterdam.

Guy Amitai
Guy Amitai (1974) is geboren in Hanita in Israel. Hij is componist en mediakunstenaar. Zijn werk met audio en video beslaat een groot gebied: van het componeren van filmmuziek, installaties, video’s als onderdeel van dans- en theatervoorstellingen, tot live improvisaties met audio en visuals.

Mail een vriend

Nodig een vriend uit om deze wandeling met je te lopen, door onderstaand formulier in te vullen.

Soundtrackcity Amsterdam is een project van: Stichting Soundtrackcities
info@soundtrackcity.nl
LadenBezig met bijwerken...