Wandeling

Stemmengeschuifel

Heijermans

met Heijermans door De Pijp

‘Hallo, ik ben Kitty Courbois. Ooit speelde ik de rol van Kniertje, de vissersweduwe in Op hoop van zegen. ‘n arm mens wordt wèl bezocht – regen en regen – de boel mòst rotte – d’r was geen houe an – en zo ga je de winter in – de harde winter – ach, ach, ach! Dat is een rol die in mij zit.’

Zo start de negenenzeventig minuten durende geluidswandeling die de wandelaar door de ogen van Heijermans door de Amsterdamse Pijp van de vorige eeuw voert.

Heijermans’ meesterwerk Op hoop van zegen werd in Nederland ondertussen al meer dan 1.000 keer gespeeld en vertaald in alle talen van de wereld. Maar wanneer Heijermans in 1892 in Amsterdam arriveert, is hij 27 en heeft slechts 62 cent op zak. Een jaar later gaat zijn eerste stuk in première en is hij redacteur kunst en letteren bij de net opgerichte Telegraaf. Voor zijn zogenaamde Falklandjes – korte schetsen die dertig jaar in de krant verschijnen – fileert hij het alledaagse leven onder het pseudoniem Samuel Falkland jr. Hij wandelt dag en nacht door de stad; hij kijkt en luistert en treedt de harde realiteit tegemoet met zachtmoedigheid. Het zijn deze Falklandjes die de basis vormen voor de geluidstocht door de straten van De Pijp. Je waant je in de straten waar ‘de witte pest’ rondwaart, je ervaart de schrijnende sociale ellende en je realiseert je weer wat het woord verzorgingsstaat betekent.

De geluidswandeling Stemmengeschuifel, met Heijermans door De Pijp is een coproductie van Soundtrackcity en Toneelgroep Amsterdam.

De wandeling werd gemaakt door Renate Zentschnig en Evelien van den Broek en ingesproken door Kitty Courbois, Charlie-Chan Dagelet, Fred Goessens, Alwin Pulinckx, Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat, Bart Slegers en Margijn Bosch. Het resultaat is een compositie van stemmen, geluid en muziek waardoor je de Amsterdamse Pijp met nieuwe ogen bekijkt.

verkrijgbaarheid en kosten
Stemmengeschuifel, met Heijermans door De Pijp is af te halen bij Café Restaurant De Ysbreeker (Weesperzijde 23, Amsterdam), het vertrek- en eindpunt van de wandeling. Daar liggen altijd voldoende iPods, speciale Soundtrackcity koptelefoons en plattegronden voor u klaar om direct mee te wandelen. De wandeling kost € 10,- p.p.

Stemmengeschuifel is ook te downloaden in de webwinkel van Soundtrackcity of gebruik de Soundtrackcity-app, verkrijgbaar in de appstore voor de iPhone.

Ook in seizoen 2015 – 16 worden regelmatig begeleide groepswandelingen georganiseerd. Hou de agenda in de gaten voor de eerstvolgende gelegenheid. Wegens het beperkte aantal deelnemers is hiervoor reservering vereist via info@soundtrackcity.nl.

Ook begeleide groepswandelingen (met een minimum van 15 personen) op andere data zijn mogelijk. U kunt hiervoor een aanvraag doen via info@soundtrackcity.nl

Deze wandeling is mede tot stand gekomen met een bijdrage van de Gemeente Amsterdam.

Verkrijgbaarheid en kosten

Stemmengeschuifel, met Heijermans door De Pijp is af te halen bij Café Restaurant De Ysbreeker (Weesperzijde 23, Amsterdam), het vertrek- en eindpunt van de wandeling.

Daar liggen altijd voldoende iPods, speciale Soundtrackcity koptelefoons en plattegronden voor u klaar om direct mee te wandelen. De wandeling kost € 10,- p.p.

koptelefoons-Stemmengeschuifel

Route, lengte en bereikbaarheid

route-StemmengeschuifelRoutekaart
Deze wandeling duurt 79 minuten. Op de kaart is precies te zien welke route de wandeling volgt. U kunt de routekaart uitprinten voor onderweg of om u vooraf te oriënteren.

Download routekaart geluidswandeling Stemmengeschuifel
De download heeft het formaat van een staande A4, en bevat behalve de kaart een tracklist en informatie over openbaar vervoer.

Tijdens het wandelen heeft u de kaart in principe niet nodig, want in de audio zijn duidelijke wandelinstructies opgenomen.
Loop de wandeling in een rustig wandeltempo en laat u meevoeren door het geluid en de stemmen. Via routeaanwijzingen in de audio hoort u hoe u moet wandelen. De route van de wandeling is op de kaart ingetekend. De nummers 1 t/m 4 geven aan waar een nieuwe audiotrack begint. Als u bij het punt bent start u de track met het zelfde nummer. Elke track heeft aan het eind een paar minuten stilte om kleine verschillen in wandeltempo of een rood stoplicht op te vangen.

Openbaar vervoer
Tram lijn 3, halte Wibautstraat
Metro lijnen 51, 53 & 54, halte Wibautstraat

Credits

Regie Renate Zentschnig
Compositie, geluidsontwerp, montage Evelien van den Broek
Samenstelling Lex Bohlmeijer op basis van teksten van Herman Heijermans
Research Margijn Bosch

Stemmen Kitty Courbois, Charlie-Chan Dagelet, Fred Goessens, Alwin Pulinckx, Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat, Bart Slegers en Margijn Bosch

Met dank aan Ellen Walraven, Amsterdam 2013, Café Restaurant De Ysbreeker en Geluidsstudio OORbit
Een productie van Soundtrackcity en Toneelgroep Amsterdam

credits voor gebruikte geluiden:

Freesound.org
184270__kangaroovindaloo__busy-dining-room-atmos.wav.crdownload
35748__sandyrb__crowd-noise-in-small-venue-001
64495__robinhood76__00698-party-crowd-1
171550__klankbeeld__audience-becomes-still-01
182577__qubodup__whip

Beeld & Geluid
Rijtuig_stapvoets_passeren_draaien_en_wegrijden_L_R_1050.2
Paardentram_op_kasseien_Aankomen_stoppen_uitstappen_
1_persoon_vertrekken_passeren_L_R_incl_bellen_1015.1
Houten_gesloten_handkar_passeren_op_klinkerweg_met_
kort_een_vogel_R_M_L_R_1028

muziekfragmenten
– Itzhak Perlman & Israel Zohar Israeli Philharmonic Orchestra at 70th event Israel Zohar 0 972 3 6426476 0505313534
– Kyteman: City is Burning
– G. Mahler: 18 Rückert-Lieder – Ich bin der Welt abhanden gekommen (Orchestrated By Max Puttmann)
– The internationale (NL) via youtube (uitvoerenden onbekend): http://www.youtube.com/watch?v=cR1UmCUEWjo

Met dank aan
Tom Bijnen (paardengeluiden) en Timo, Jurre en Dirkje

Mail een vriend

Nodig een vriend uit om deze wandeling met je te lopen, door onderstaand formulier in te vullen.

Soundtrackcity Amsterdam is een project van: Stichting Soundtrackcities
info@soundtrackcity.nl