Wandeling

Weesp

Waterlanders

In deze geluidswandeling word je meegenomen op een theatrale ontdekkingsreis. Het water van de Vecht is een vrouwelijk personage dat je toespreekt en je meeneemt om het landschap te ervaren op een nieuwe, persoonlijke en intense manier. Laat je meevoeren door het water en ontdek de onbekende tussenruimte van de Stelling van Amsterdam.

De Stelling van Amsterdam is een oude verdedigingslinie die in een cirkel rond Amsterdam ligt. De Stelling is tussen 1880 en 1914 aangelegd. Het idee achter de Stelling is een staaltje Hollands waterbouwkundig vernuft. Met een ingenieus systeem kon het land onder water worden gezet, waardoor de vijand op afstand werd gehouden. Er is nooit slag geleverd rond de Stelling, maar nog tot 1963 gold de zgn. ‘Kringenwet’ die er voor heeft gezorgd dat het Hollands landschap ter plaatse relatief open is gebleven. Voor meer informatie zie: www.stellingvanamsterdam.nl

Door Judith Hofland en Anne Wellmer

Startpunt: Fort aan de Ossenmarkt
Ossenmarkt 44
1381 LX Weesp

Verkrijgbaar in de Soundtrackcity app
Prijs download: €10,00

Route, lengte en bereikbaarheid

Routekaart
Deze wandeling duurt circa 60 minuten. Op de kaart is precies te zien welke route de wandeling volgt. Je kunt de routekaart uitprinten voor onderweg of om je vooraf te oriënteren.

Tijdens het wandelen heb je de kaart in principe niet nodig, want in de audio zijn duidelijke wandelinstructies opgenomen. Mocht je toch de weg kwijt raken dan is de kaart een hulpmiddel om weer op het juiste spoor komen. De cijfers op de route geven aan waar elke audiotrack begint. Dus ben je de weg kwijt? Loop naar een cijfer op de kaart en start de desbetreffende track en je bent weer op de route.

Download routekaart geluidswandeling Weesp

De download heeft het formaat van een staande A4, en bevat behalve de kaart een tracklist en een wandelinstructie.

Openbaar vervoer
Reis naar station Weesp en loop naar de voorzijde van het station. Sla linksaf en loop door tot de Vecht. Ga naar rechts en houd de Vecht aan je linkerhand tot je over de ophaalbrug naar links kunt. Fort aan de Ossenmarkt ligt nu recht voor je. Loop tegen de klok in om het fort naar de ingang. Hier start de wandeling.

Aanvullende routes
De terugweg is op eigen gelegenheid. Je kunt natuurlijk dezelfde route teruglopen, maar er zijn ook twee alternatieve routes vanaf Fort Uitermeer terug naar het startpunt in Weesp:

Download de Korte Vechtroute (ca. 4 km)
Download de Aetsveldroute (ca. 8 km)

Tracks

Deze geluidswandeling heeft 7 tracks; intro A en B en track 1 t/m 5:
Intro A. Introductie, historische context & praktische info
Intro B. Beginpunt van de wandeling
Track 1. Landmens
Track 2. Uitdijen
Track 3. Verkoelen zal ik je
Track 4. Stormvloed
Track 5. Waterland

De nummers op de kaart worden op de audio uitgesproken. Bijvoorbeeld “Track 3”. Als je een snelle loper bent kom je misschien eerder bij nummer 3 op de kaart aan dan voorzien. Wacht dan even totdat “Track 3” wordt uitgesproken en loop dan weer verder.
Als je een langzame loper bent en je hoort “Track 3” uitgesproken worden terwijl je er nog niet bent, kun je het geluid even pauzeren. Als je punt 3 hebt bereikt druk je weer op play.

Credits en over de makers

Regie, concept: Judith Hofland
Compositie, soundscape: Anne Wellmer

Tekst: Anna Maria Versloot
Zang: Mikae Natsuyama
Stemmen: Saskia Rinsma, Arie Kant

Met dank aan: Adam Hofland, Steim en Niels Pieterse

Deze geluidswandeling is mede mogelijk gemaakt door:
Cultuurcompagnie Noord-Holland en Provincie Noord-Holland.

Download de flyer van deze wandeling

Over de Makers

Judith Hofland
Judith Hofland (NL), studeerde af aan de HKU, richting Theatre Design (decorontwerp). Al tijdens haar opleiding hield zij zich volop bezig met videoprojectie in de ruimte. Bij Opening Night van Toneelgroep Amsterdam leerde ze meer over het gebruik van camera en projectie in het theater. Voor Oerol en Over het IJ maakte Judith in 2008 en 2009 als beeldend theatermaker de audiotour Spotters, en de videotour Met Open Ogen. Voor de opening van Forum Images in Groningen maakte ze de videotour Flitsen. In 2011 maakte ze de voorstelling Birthday Boy, waar het publiek deelnam aan een feest.

In haar werk is zoekt Judith Hofland naar manieren om het publiek binnen de voorstelling deel te laten nemen. Naast audiotours ontwierp ze decors voor o.a. De Vogelfabriek, theatergroep Aan Tafel en Bonte Hond. En zoekt ze de combinatie van video in décor in Fewer Emergencies van Julia Bless en bij de voorstelling Nacht van Max.

www.judithhofland.nl

Anne Wellmer
Anne Wellmer (D), componiste, performer en mediakunstenares, is woonachtig en werkzaam in Den Haag. Wellmer gebruikt field recordings, live sound en elektronische klanken in haar werk, dat een breed gebied bestrijkt en gaat van tape music, improvisatie tot installatie en performance. Feedback, elektromagnetische storingen en amper hoorbare akoestische fenomenen zijn essentiële aspecten van haar werk. Zij speelt analoge elektronica en laptop en maakt gebruikt van haar stem. In 2007 kreeg ze een eervolle vermelding voor digitale muziek op de Prix Ars Electronica te Linz.

Zij studeerde klassieke zang in Mainz en Amsterdam (1990-1992), sonologie (elektronische muziek) aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (1992-1997) en compositie aan de Wesleyan University in Middletown/CT (USA) (2001-2003). Tevens was zij één jaar lang als stipendiaat voor mediakunst verbonden aan de Hochschule für Gestaltung/ZKM in Karlsruhe (2003-2004). Vervolgens werkte zij drie semester lang als docente voor experimenteel muziektheater bij DasArts in Amsterdam (2005-2006).

www.nonlinear.demon.nl

Mail een vriend

Nodig een vriend uit om deze wandeling met je te lopen, door onderstaand formulier in te vullen.

Soundtrackcity Amsterdam is een project van: Stichting Soundtrackcities
info@soundtrackcity.nl
LadenBezig met bijwerken...