Wandeling

Zeeheldenbuurt

Van Zeehelden, Veem en Toekomstmuziek
is vernieuwd!

Deze wandeling volgt de veranderingen in de buurt sinds 2007. Niet alleen de buurt is veranderd, ook de beleving en het leven van de vertellers die je onderweg tegenkomt zijn veranderd. Eva, een meisje van 13 jaar gidst de wandelaar door de Amsterdamse Spaarndammerbuurt, de Zeeheldenbuurt, de Zandhoek en door Werkgebouw Het Veem (geopend tijdens kantooruren).

Eva, de gids uit 2007 is ondertussen een knappe jonge studente van 20 jaar. In de vernieuwde wandeling neemt Eva je mee op een muzikale wandeltocht over grootstedelijke verandering in een overzichtelijk buurtje.

Aan het woord komen oude en nieuwe bewoners van de Zeeheldenbuurt, kunstenaars uit Het Veem, bewoners van de graansilo, schippers, architecten, winkeliers en kinderen. Ze vertellen over hun dromen en heden, verleden en toekomst van de buurt waarin ze wonen en werken.

Door Renate Zentschnig en Evelien van den Broek

Startpunt: OBA Spaarndammerbuurt
Spaarndammerstraat 490
1013 SZ Amsterdam

Beluister een fragment:
[audio:http://www.soundtrackcity.nl/amsterdam/wp-content/uploads/Veem.mp3|titles=Veem]

Verkrijgbaarheid en kosten

Van Zeehelden, Veem en Toekomstmuziek ligt klaar bij OBA Spaarndammerbuurt, Spaarndammerstraat 490, Amsterdam (tel. 020 6827026), het vertrekpunt van de wandeling.
Hier zijn iPods en koptelefoons te huur om mee te wandelen. Kosten € 10,- p.p. OBA leden betalen € 7,50 Neem wel een legitimatie mee. Pas na overleggen van je legitimatie krijg je een speler uitgeleend.

Deze geluidswandeling is ook te downloaden in de gratis Soundtrackcity-app, verkrijgbaar in de appstore voor de iPhone.

Deze geluidswandeling heeft tien tracks:
Track 01. Hallo, Ik ben Eva
Track 02. Zie je in grote letters
Track 03. Het Veem
Track 04. Houtmankade
Track 05. Zoutkeetsplein-Barentszplein
Track 06. Pleintje zonder naam
Track 07. Barentszplein-Zandhoek
Track 08. Zandhoek-Stenen Hoofd
Track 09. Van Diemenstraat
Track 10. Soms klopt je hart snel, soms langzaam

Route, lengte en bereikbaarheid

Startpunt van de wandeling
Ga naar OBA Spaarndammerbuurt, Spaarndammerstraat 490, Amsterdam. Hier start de wandeling.

Openingstijden Werkgebouw Het Veem
Track 3 voert je door Werkgebouw Het Veem. Tijdens kantooruren, maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00, kun je aanbellen bij de DSP-groep (1.31) of hetveem theater, kantoor (2.22), in principe zijn tijdens deze uren mensen aanwezig die je binnen kunnen laten.
Als de deur gesloten beluister dan track 3 buiten. Wandel ondertussen naar de hoek Van Diemenstraat/Houtmankade en start daar track 4.

Op avonden en in het weekend is er in principe niemand aanwezig bij DSP-groep of hetveem theater. Op voorstellingsavonden is de kassa van Het Veem Theater 1 uur voor aanvang van de voorstelling open en kun je naar binnen om de wandeling door het gebouw te maken.

Credits en over de makers

Regisseur: Renate Zentschnig
Componist: Evelien van den Broek
stem gids: Eva Disselhof

Met dank aan:

Deze wandeling is mede tot stand gekomen door financiële ondersteuning van: OBA Regio West

De eerste versie van deze wandeling uit 2007 is mede tot stand gekomen door financiële ondersteuning van:
Sichting Werkgebouw Het Veem
Amsterdams Fonds voor de Kunst
Stadsdeel Westerpark

Over de Makers

Renate Zentschnig
Renate Zentschnig maakt documentair theater en films. Haar voorstellingen ontstaan vaak op locaties buiten het theater. Onder andere maakte zij Verhalen van henna, water en zeep (1997), De nacht (1998) en Dromen van Geluk (2002). Met geluidskunstenaar Justin Bennett maakte zij in 2003 NDSM-audiotour. In 2005 maakte zij haar eerste film An Apartment in Beirut.

Evelien van den Broek
Evelien van den Broek is componiste en zangeres en studeerde Film- & Televisiewetenschap aan de UvA en Muziektechnologie aan de HKU. Ze is cum laude afgestudeerd als Bachelor of Music en Master of Arts met als specialisatie compositie, elektronische muziek en performance. Ze werkt regelmatig samen met dans-, film- en theatermakers. Momenteel richt ze zich op het maken van stukken voor stem en live elektronica, onder andere in het duo bang.grab.stutter. In 2004 schreef zij de muziek voor de korte documentaire .nijnoK, die een Gouden Kalf en diverse internationale prijzen won. Evelien voerde de afgelopen jaren zowel solo als in kleine ensembles nieuwe composities uit, met een verscheidenheid aan stemtechnieken. Ze was jarenlang zangeres en songwriter van de elektronische popband Mos.

Een fascinatie voor een buitengewoon instrument of een bijzondere klank is vaak het uitgangspunt voor haar composities. Ze gebruikte onder andere haar eigen stem, omgevingsgeluiden, wijnglazen, speeldozen en disklavieren, veelal in combinatie met haar onmisbare laptop.

Mail een vriend

Nodig een vriend uit om deze wandeling met je te lopen, door onderstaand formulier in te vullen.

Soundtrackcity Amsterdam is een project van: Stichting Soundtrackcities
info@soundtrackcity.nl